آسپیراسیون و 3 علامت عمده آن

آسپیراسیون چیست و چه علائمی دارد؟

اگر مواد بلعیده شده به جای اینکه وارد مری شوند تا به سمت معده حرکت کنند وارد نای شوند و به ریه‌ها بروند آسپیراسیون رخ می‌دهد به عبارت دیگر ورود هرگونه مواد خارجی مانند مایعات غذا بزاق و حتی استفراغ به داخل نای و ریه‌ها آسپیراسیون نامیده می‌شود.

همکاران فوق تخصص ما در مرکز آموزش و توانبخشی یاشام در بخش گفتار درمانی تبریز یاشام با آخرین متدها و تجهیزات درمانی در خدمت شما هستند تا با بررسی دقیق مشکل مانع از این اختلال و صدمات غیر قابل بازگشت به شما و عزیزانتان گردد. برای دریافت مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.

علایم آسپیراسیون

این اختلال سبب مشکلات و علایم متعددی در فرد می‌گردد این علایم به میزان ماده آسپیره شده و شرایط فرد بستگی دارد علایم زیر را نشان می‌دهد.

یکی از شایع‌ترین علایم سرفه کردن است سرفه‌های ناشی از آن می‌تواند همراه با خلط یا خشک باشد فردی که آسپیره کرده است ممکن است احساس کند که چیزی در گلویش گیر کرده است این احساس زمانی که بلع را انجام می‌دهد ممکن است تشدید شود.

یکی دیگر از علایم دردی است که در قفسه سینه احساس می‌شود فردی که دچار آسپیراسیون شده است ممکن است در قفسه سینه جایی که ماده آسپیره شده وجود دارد احساس درد نماید.

تنگی نفس به دلیل کاهش اکسیژن رسانی به بدن یکی دیگر از علایم آسپیراسیون می‌باشد در این بیماران به دلیل التهاب راه‌های هوایی صدای غیر طبیعی هنگام تنفس شنیده می‌شود که به خس خس سینه معروف است عفونت ریه‌ها ممکن است سبب ایجاد تب در این بیماران شود غییر رنگ خلط نیز از علایم دیگر می‌باشد که ممکن است چرکی و یا خونی باشد اهش سطح هوشیاری و کما نیز در موارد خیلی شدید آسپیراسیون در بیماران مشاهده می‌گردد.

نکته بسیار مهمی که وجود دارد این است که همیشه این مشکل علامت مشخص و واضحی ندارد و گاهی اوقات خاموش بوده و فاقد علامت است که به آن سایلنت آسپیراسیون گفته می‌شود. در مرکز گفتار درمانی تبریز یاشام همکاران گفتاردرمانی با استفاده از دستگاه فوق پیشرفته فیز می توانند مراحل بلع را فیلمبرداری نمایند و در صورت وجود هر مشکلی مانند آسپیراسیون به بررسی دقیق آن بپردازند.

عوامل خطر آسپیراسیون

برخی از مشکلات سبب می‌شود که در برخی از افراد احتمال آسپیراسیون بالا برود.بیمارانی که اختلال بلع دارند و در کنترل عضلات حلق و مری خود مشکلاتی را دارند در معرض خطر آسپیراسیون هستند برخی از افراد مبتلا به بیماری‌های عصبی مانند پارکینسون ام اس و سکته مغزی در معرض خطر ابتلا به آسپیراسیون هستند.

وقتی که فرد دچار بیهوشی به خاطر عمل جراحی یا برخی روش‌های پزشکی شده‌اند نیز در معرض ابتلا به این مشکل هستند افرادی که در آنها برگشت اسید معده به مری وجود دارد یا مبتلا به رفلاکس معده هستند نیز در معرض این مشکل قرار دارند
عواملی که باعث کاهش سطح هوشیاری فرد می‌گردد مانند الکل بیماری‌ها یا مصرف دارو نیز احتمالاً سبب افزایش این اختلال می‌گردد

تشخیص آسپیراسیون

راه‌های مختلفی برای تشخیص وجود دارد در ادامه مقاله به تعدادی از مهم‌ترین آنها اشاره می‌کنیم.

بررسی علایم حیاتی معاینه ریه و گوش دادن به صداهای تنفسی یکی از راه‌های تشخیصدر افراد می‌باشد برای تشخیص می‌توانیم وجود عفونت در خون را با آزمایش خون بررسی نماییم وجود عفونت و تجمع مایعات در ریه را می‌توانیم از طریق عکسبرداری قفسه سینه شناسایی نماییم.

ساختار ریه‌ها را می‌توانیم با استفاده از سی پی اسکن دقیق‌تر بررسی نماییم یک روش بسیار دقیق روش برونکسکوپی می‌باشد که در آن یک لوله بسیار نازک با دوربین به داخل راه‌های هوایی فرستاده می‌شود و می‌توانیم عملکرد حنجره و راه‌های هوایی را به طور دقیق مورد بررسی قرار دهیم

در مرکز گفتار درمانی یاشام در تبریز ابزار فیز وجود دارد که با استفاده از آن می‌توانیم وضعیت بلع و عبور غذا به مری یا نای را مشاهده نمود حرکت اندام‌های مرتبط با بلع آقا دقیقاً مورد بررسی قرار دهیم و اگر مشکلی وجود دارد توسط گفتار درمان درمان‌ها و تحریکات لازم ارائه گردد .

عوارض آسپیراسیون

می‌تواند باعث صدمات شدید به فرد شود. پانومونی آسپیراسیونی یا عفونت ریه تشکیل کیسه چوکی در ریه یا آبسیریه کاهش شدید عملکرد ریه یا نارسایی تنفسی از عوارض آسپیراسیون است