این یک احساس سوزش در قفسه سینه شما است. زمانی رخ می دهد که اسید معده به مری شما (لوله 10 اینچی که دهان شما را به معده شما متصل می کند) باز می گردد. وقتی سوزش سر دل شروع میشود، میتواند فقط چند دقیقه یا چند ساعت طول بکشد. در هر صورت، رفلاکس و سوزش سردل ناراحت کننده است و تعجبی ندارد اگر به دنبال راهی برای خلاص شدن از شر این احساس هستید.
این مشکل می تواند اختلالات و بیماریهای متعدی از جمله مشکلات حنجره و صدا را سبب شود هماران ما در مرکز فوق تخصصی یاشام آماده ارایه مشاورات لازم رایگان برای شما هستند. برای دریافت اطلاعات بیشتر درمورد مشکلات صدا کلیک نموده و مطالعه نمایید.
علت سوزش سر دل و یا رفلاکس چیست و دقیقا چه حسی دارد؟
اسید معده برای تجزیه غذایی که می خورید مورد نیاز است، چیزی که معده شما با آن مشکلی ندارد. از طرف دیگر، مری شما توسط آن تحریک می شود. برای نگه داشتن اسید معده و هضم غذا در معده و عدم خروج اسید به مری، یک حلقه عضلانی دایره ای در قاعده لوله به نام اسفنکتر تحتانی مری وجود دارد و به عنوان یک دریچه عمل می کند.
وقتی این دریچه شل شود، غذایی که مصرف کردهاید و اسید معده اجازه عبور از معده به مری را پیدا می کند. وقتی این دریچه منقبض می شود، از برگشت غذا و اسید به مری جلوگیری می کند. اگر این دریچه به طور غیر طبیعی شل شود و اسید معده به مری شما بازگردد، ریفلاکس اسید اتفاق می افتد. سوزش سر دل یا رفلاکس شناخته شده ترین و بارزترین علامت است. بسته به شدت آن ممکن است احساس متفاوتی داشته باشد.
علائم سوزش سر دل و یا رفلاکس عبارتند از:
1_احساس سوزش در قفسه سینه، پشت سینه ۲_ درد سوزشی که به سمت گلوی شما بالا می رود ۳_داشتن طعم تلخ یا ترش در دهان
رفلاکس اسید و سوزش معده گاهی اوقات به دلیل یک بیماری زمینه ای یا حتی دارویی که در برخی موارد مصرف می کنید ایجاد می شود. بیشتر اوقات، سوزش سر دل و رفلاکس توسط چیزهایی مانند رژیم غذایی و انتخاب های سبک زندگی شما ایجاد می شوند . سبک زندگی باعث می شود گاه به گاه سوزش معده سر دل و رفلاکس نسبتاً رایج باشد.
محرک های رایج سوزش سر دل یا رفلاکس عبارتند از:
۱_ پرخوری یا خیلی سریع غذا خوردن ۲_ خیلی زود بعد از غذا دراز کشیدن ۳_ مصرف برخی مواد غذایی از جمله کافئین، نوشابه های گازدار، الکل، نعناع، مرکبات، محصولات مبتنی بر گوجه فرنگی، شکلات و غذاهای چرب یا تند ۴_اضافه وزن داشتن ۵_ سیگار کشیدن ۶_استرس و اضطراب
10 درمان خانگی برای سوزش سر دل یا رفلاکس
اگر میخواهید از رفلاکس اسید جلوگیری کنید یا سریع از سوزش سر دل خلاص شوید، در اینجا ده راه برای کاهش در اینجا ده راه برای کاهش و حتی پیشگیری از علائم رفلاکس و یا سوزش سر دل وجود دارد:
یک موز رسیده بخورید
محتوای بالای پتاسیم موز آن را به یک غذای نسبتا قلیایی تبدیل می کند، به این معنی که ممکن است به مقابله با اسید معده که مری شما را تحریک می کند، کمک کند. موز نارس کمتر قلیایی است، نشاسته ای و سنگین است و ممکن است در برخی افراد محرک رفلاکس اسید باشد. پس حتما موزی را انتخاب کنید که رسیده باشد. سایر غذاهای قلیایی که ممکن است به رفع سوزش سر دل کمک کنند عبارتند از خربزه، گل کلم، رازیانه و آجیل.
آدامس بدون قند بجوید
جویدن آدامس تولید بزاق را افزایش می دهد. این به کاهش سوزش سر دل کمک می کند. بزاق می تواند به بلع کمک کند و می تواند به پایین نگه داشتن اسید کمک کند و این عمل و فعالیت اسید معده را که به مری شما برمی گردد را خنثی می کند.
یک دفتر ثبت نواد غذایی داشته باشید تا غذاهای محرک را شناسایی و از غذاهای محرک اجتناب کنید. برخی غذاها و نوشیدنی ها می توانند باعث رفلاکس اسید و سوزش سر دل شوند. شما می توانید با نگه داشتن گزارش غذا و علائم به شناسایی غذاهای خاص ایجاد کننده رفلاکس کمک کنید. هنگامی که آنها را شناسایی کردید، تا حد امکان از این غذاها و نوشیدنی ها خودداری کنید.
در برابر میل به پرخوری یا سریع غذا خوردن مقاومت کنید. وقتی صحبت از پیشگیری از رفلاکس و یا سوزش سر دل می شود. بررسی اندازه وعده ها در وعده های غذایی می تواند کمک زیادی به شما کند. وجود مقدار زیادی غذا در معده ممکن است فشار بیشتری بر دریچه ای وارد کند که اسید معده را به مری شما بازگرداند. و این رفتار و شیوه زندگی رفلاکس اسید و سوزش سر دل را بیشتر می کند. اگر مستعد سوزش سر دل هستید، وعده های غذایی کوچکتر را به دفعات بیشتر مصرف کنید.
سریع غذا خوردن نیز می تواند محرک سوزش سر دل باشد، بنابراین مطمئن شوید که سرعت را کم کرده و برای جویدن غذا و نوشیدنی وقت بگذارید. از خوردن دیرهنگام، خوردن میان وعده قبل از خواب و خوردن قبل از ورزش خودداری کنید
دراز کشیدن با معده پر از غذا می تواند باعث رفلاکس اسید شود و علائم سوزش سر دل و رفلاکس را بدتر کند تا 3 ساعت قبل از خواب از خوردن غذا خودداری کنید تا معده شما زمان زیادی برای تخلیه داشته باشد. همچنین باید حداقل دو ساعت قبل از ورزش صبر کنید و غذا نخورید.
لباسهای گشاد بپوشید
اگر مستعد سوزش سر دل هستید، کمربندهای تنگ و لباس هایی که به شکم شما فشار می دهند را نپوشید. لباسهای تنگ و محکم بستن کمربند ممکن است در علائم شما نقش داشته باشند.
وضعیت خواب خود را تنظیم کنید
بالا بردن سر و قفسه سینه بالاتر از پاها در هنگام خواب می تواند به پیشگیری و کاهش رفلاکس اسید و سوزش سر دل کمک کند. می توانید این کار را با استفاده از یک گوه فوم که در زیر تشک قرار داده شده یا با بالا بردن پایه تخت با استفاده از بلوک های چوبی انجام دهید. مراقب بالش های شمعی باشید، زیرا این معمولاً مؤثر نیست و حتی ممکن است علائم شما را بدتر کند. علاوه بر این، خوابیدن به پهلوی چپ به هضم غذا کمک می کند و ممکن است برای محدود کردن رفلاکس اسید معده موثر باشد.
اگر اضافه وزن دارید اقداماتی را برای کاهش وزن انجام دهید
اضافه وزن فشار مضاعفی بر معده شما وارد می کند و خطر رفلاکس اسید و سوزش سر دل را افزایش می دهد. داشتن یک رژیم غذایی متعادل و ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی در هفته دو قدم اول برای حفظ وزن سالم و کاهش وزن اضافی است.
اگر سیگار می کشید، سیگار را ترک کنید
سیگار میزان تولید بزاق را کاهش می دهد و بر کارایی دریچه ای که مانع از ورود اسید معده به مری می شود، تأثیر می گذارد، که هر دوی این موارد احتمال سوزش سر دل را افزایش می دهند. ترک سیگار می تواند دفعات و شدت رفلاکس اسید را کاهش دهد و در برخی موارد حتی آن را از بین ببرد.
استرس را کاهش دهید
استرس مزمن عوارض جسمی بر بدن شما می گذارد ، از جمله کند کردن هضم و حساس شدن شما به درد. هرچه غذا طولانیتر در معده شما بماند، احتمال رفلاکس اسید معده بیشتر میشود.علاوه بر این، افزایش حساسیت به درد می تواند درد سوزش سوزش سر دل را با شدت بیشتری احساس کند. انجام اقداماتی برای کاهش استرس ممکن است به پیشگیری یا کاهش اثرات رفلاکس اسید و سوزش سر دل کمک کند.
اگر سوزش سر دل شدید یا مکرر باشد چه باید کرد؟
برای سوزش معده خفیف و گاه به گاه، داروهای بدون نسخه مانند آنتی اسیدها و مسدود کننده های هیستامین می توانند به تسکین علائم کمک کنند. همیشه قبل از مصرف داروهای ضد اسید یا مسدود کننده هیستامین، برچسب محصول را بخوانید و هرگز دوز بیشتری مصرف نکنید و دوزها را بیشتر از آنچه توصیه شده است مصرف نکنید.
اگر به طور مکرر سوزش سر دل را تجربه می کنید، قبل از مصرف منظم داروهای سوزش سر دل با پزشک خود مشورت کنید. زیرا این داروها می توانند با بسیاری از داروها تداخل داشته باشند و بر بیماری های زمینه ای که ممکن است داشته باشید تأثیر بگذارند. اگر سوزش سر دل شدید دارید، و همچنین اگر پس از انجام اقداماتی برای تسکین آن ادامه یافت یا بدتر شد، با پزشک خود مشورت کنید.
در برخی موارد، سوزش سر دل میتواند نشانهای از یک بیماری زمینهای مانند بیماری رفلاکس معده (GERD) یا احتمالاً یک عارضه جانبی دارویی باشد که مصرف میکنید.